Maksud Sebenar Cash On Delivery

Ramai juga member aku yang share mengenai maksud sebenar COD. Itu semua tidak benar.

COD ini tiada kaitan langsung samaada customer datang rumah peniaga , customer bertemu dengan peniaga di tempat yang dijanjikan atau pun peniaga hantar barang.

COD adalah salah satu terma di dalam pembayaran.

Cash On Delivery membawa maksud PEMBAYARAN dilakukan apabila barang sudah sampai di tangan customer
.
Lantaklah kau gi tempat penjual, kau bertemu dekat tempat dijanjikan atau pun barang dihantar ke rumah. Pembayaran dilakukan bila barang sampai di tangan.

Contoh : Pergi kedai perabut, pesan almari. Bila Almari dihantar ke rumah kita bayar dekat staff yang hantar barang.

Seller janji dengan semua customer nak jumpa dekat station minyak. Kita bayar bila jumpa nak ambil barang.

Atau pun Seller atau Courier Servis hantar barang dan kita bayar pada waktu itu.

Key point pertama : Pembayaran dibuat.
Key point kedua : Bila barang sampai.

11 komen:

norhidana said...

betul tu, sbb kalau tgk perkataan tuh mmg sgt telus maksudnya...
cash on delivery...

encikharfiz said...

terima kasih atas perkongsian ini admin. baru tahu istilah yang sebenarnya.

mamapp said...

good input..

Ana Suhana said...

betul tu. ramai yang masih keliru tentang term COD ni.

mrhanafi.com said...

menarik juga COD ini..

ada barang ada bayaran...

baguslah kalau begitu

Syazwan Youb said...

yup , mudah difahami.

Syazwan Youb said...

sama-sama , aku dulu pun tak tahu juga.

Syazwan Youb said...

thanks !

Syazwan Youb said...

harap lepas ini semakin ramai yang faham term

Syazwan Youb said...

betul itu , sangat mudah difahami.

mrhanafi.com said...

terima kasih tuan atas pencerahan tersebut

Post a Comment