Ulasan - Fullmetal Alchemist The Movie

Kisah Al-Kimia pernah di adaptasi dari Manga ke Anime , alternatif anime , video game namun adakah kisah dua beradik ini mendapat pujian yang sama untuk versi filem ?

Tak.

Fullmetal Alchemist The Movie yang kini menjadi Netflix Original kurang berjaya menarik perhatian perminat sama ada peminat anime FMA atau FMA Brotherhood.
Tindakan mengikut hampir sebijik stail anime FMA Brotherhood ternyata mermakan diri apabila menonton filem terasa seolah menonton satu episode flashback. 

Keadaan lebih parah lagi adalah apabila karekter Edward Elric seolah kaku dan tiada fungsi di dalam filem ini melainkan satu karekter yang dibuli dari awal hingga akhir cerita.

Walaubagaimanapun ada juga yang patut dipuji seperti prob yang sama dengan Anime namun begitu scene awal cerita dimana Edward dan Alphonse cuba menghidupkan ibunya kembali di hype kan bukan sahaja mereka kehilangan anggota badan tetapi sekali rumah juga di ambil.

Karekterlistik Roy Mustang juga berbeza di mana di dalam versi manga/anime beliau adalah orang yang membakar semangat Edward Elric namun versi filem dia yang menyuruh Edward Elric berhenti mencari philosopher's stone.0 komen:

Catat Ulasan