Menjadi cerdik dalam masa 5 minit.

Asalnya bermula di sebuah group komputer apabila apabila ada orang mahu cari RTX 4000. Aku pun macam "eh dia nie kenapa ?". Bila baca komen ada brother tu perli owner post. Sekali dia kena kutuk balik. Rupanya RTX 4000 memang ada dalam kategori Quadro. 

Kemudian kes kedua apabila KJ beritahu mengenai price ceiling dan ada yang perli dengan selling price. 

Sebenarnya ada satu istilah yang dipanggil Dunning Kruger effect yang membawa maksud kalau kita tidak tahu mengenai satu perkara kita akan rasa bahawa kita jauh lebih pandai. Kiranya bila kita belajar masa dekat diploma, kita rasa kita dah pandai tapi bila kita lanjut lagi pelajaran baru kita sedar lagi banyak benda kita tidak tahu. 

Kenalah dengan 'peribahasa resmi padi semakin berisi semakin tunduk' yang membawa maksud semakin tinggi ilmu semakin merendahkan diri. 

Fiksyen 

 Saya Sebatang Pen mengisahkan seorang remaja yang menemui satu pen milik penyiasat persendirian. Tindakannya yang mahu menggunakan pen tersebut bagi membongkar satu kes pembunuh rupanya ada kaitan dengan kejadian letupan di dua buah tempat. 


Review

Army Of The Dead karya Zack Synder yang mempunyai potensi tetapi

Twin Traveler dua watak utama dalam permainan video Genshin Impact.


2 komen:

Hanafi Abdullah berkata...

sebab itu jangan sesekali merasa diri lebih pandai dari orang lain..betul tak bro

Nurzarini Ismail berkata...

Saya setiap hari terasa sangat bodoh sebab membayangkan hidup dengan rutin yang sama tanpa ada peningkatan nilai, jadi untuk kurangkan rasa bodoh..saya menulis blog. Barulah terasa pandai sikit walaupun sebenarnya masih bodoh. Aduh..susahla nak cakap..

Catat Ulasan